HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Gezond bakken en koken: welke olie of vet gebruik je?

Geplaatst op 20/02/2022 door fitnl

Olijfolie, roomboter, kokosolie… de keuze is reuze in het vetschap! Net zo groots als de discussie welk soort vet of olie het meest geschikt en gezond is om je maaltje in te bereiden. Welk bakvet is nu gezonder? En welke kun je juist beter niet gebruiken om mee te koken? Ik zocht het voor jullie uit! 

Om te bepalen welke olie of vet de beste en gezonde keuze is om je eten in te bakken, kun je verschillende invalshoeken gebruiken. Wat het lekkerst smaakt in je gerecht bijvoorbeeld. En wat is beter voor je gezondheid. Over smaak valt op zich te twisten, maar over wat gezonde vetten zijn kan de wetenschap uitsluitsel geven. Wat het gezondheidsaspect betreft zijn er verschillende zaken om in gedachten te houden. Hieronder de belangrijkste.

Verzadigd vet versus onverzadigd vet: ‘fout’ vs. gezond

Vet kan vloeibaar zijn, zoals olie op kamertemperatuur, of vast zoals roomboter en kokosvet. De vuistregel is dat vloeibaar de voorkeur heeft, omdat dit minder ‘foute’ verzadigde vetten bevat. Je kan vetvormen met veel verzadigd vet herkennen omdat ze bij kamertemperatuur een vaste vorm hebben.

Kies je nu voor een vloeibaar vet, dat rijk is aan het gezonde onverzadigd vet? Of toch liever voor vet in vaste vorm dat meer verzadigde vetten bevat? Op dit moment is er nog veel discussie over de invloed van verzadigd vet en onverzadigd vet op de gezondheid en risico op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten hebben nog steeds een slecht imago.

Lees verder op www.fit.nl