HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

8 tips om op een gezonde manier aan te komen

Geplaatst op 11/02/2023 door fitnl

Wil je gespierder, breder, sterker of gewoonweg zwaarder worden? Om massa en kracht op te bouwen, zul je meer calorieën moeten eten dan je nodig hebt. Dat lijkt in theorie makkelijk. Toch hebben veel mensen moeite om meer te gaan eten. Het is namelijk niet simpelweg een kwestie van wat meer lekkers en je bent er. In dit artikel geef ik je 8 tips om op een gezonde manier aan te komen.

Tip 1: Stel een realistisch doel: hoeveel kilo wil je erbij bulken?

Het eerste advies is om een realistisch doel op te stellen. Hoeveel kilo wil je bijvoorbeeld aankomen? Splits dit doel op in kleinere stapjes. Door elke keer een kleine succeservaring te hebben en een klein doel te hebben bereikt, zet je sneller door.

Ik raad het aan om niet meer dan 1-2 kilo per maand aan te komen, omdat je anders grotendeels vetmassa aanzet. Het is niet nodig om 500 of zelfs 1000 calorieën meer te eten dan je nodig hebt. 100 tot 250 calorieën boven je energiebalans is al voldoende. Als je 100 tot 250 calorieën meer eet dan je nodig hebt, is het echter lastig om op korte termijn te meten of je aankomt. Niet alle weegschalen zijn namelijk even nauwkeurig. Daarnaast schommelt je gewicht altijd een klein beetje. Staar je daarom niet blind op het gewicht. Focus je meer op de trainingsprogressie en de fysieke veranderingen. Word je sterker? Dan bouw je in de loop van de tijd waarschijnlijk ook spiermassa op, tenminste: als je voldoende eet.

Word je niet sterker, dan is het belangrijk om bij jezelf te onderzoeken waardoor dit kan komen. Eet of slaap je te weinig? Train je wel zwaar genoeg? Wissel je wel af qua volume en intensiteit? Ga dit bij jezelf na!

Lees verder op www.fit.nl