HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

Geplaatst op 10/02/2023 door fitnl

Maakt de volgorde van oefeningen uit voor de ontwikkeling van spiermassa en spierkracht? Helpt het als je minder sterke lifts aan het begin van je training programmeert zodat je hier beter in wordt? Hieronder lees je de laatste inzichten uit de praktijk en wetenschappelijk onderzoek.

Welke volgorde kun je allemaal kiezen?

Voordat we ingaan op de resultaten eerst even kort een uitleg hoe je verschillende trainingsmethoden kunt gebruiken om je volgorde te veranderen.

  1. Je kunt de keuze maken om eerst je samengestelde oefeningen te doen en daarna de isolatieoefeningen. Bijvoorbeeld eerst de squat en daarna pas de leg extension.
  2. Of het omgekeerde waarbij je eerst de spieren vermoeid met een isolatieoefening en daarna pas de samengestelde oefening.
  3. Verder kun je natuurlijk bewust starten met je sterke of zwakkere lifts. Je gezonde verstand zou zeggen dat het doen van zwakkere lifts aan het begin van je training raadzaam is omdat hier meer focus en energie heengaat.

Wat blijkt uit de literatuur?

De afgelopen tien jaar zijn meerdere studies gepubliceerd die keken naar het effect van oefeningsselectie op progressie van spierkracht en spiermassa. De onderzoekers bundelden elf studies die keken naar trainingsvolgorde (TV) [1].

Lees verder op www.fit.nl