HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

Geplaatst op 05/02/2023 door fitnl

Wat werkt beter voor je billen: de squat of hip thrust?

Elke paar jaar wisselen nieuwe technieken elkaar af. Tot tien jaar geleden hoorde je veel coaches zweren bij de squat. Sinds vijf jaar komen er steeds meer EMG-studies uit en als gevolg daarvan wordt de hip thrust gezien als het nieuwe wondermiddel. Maar klopt dit wel? Wordt de effectiviteit van de hip thrust niet grovelijk overschat?

Welke spieren voor grotere billen?

Eerst even een stukje theorie om meer duidelijkheid over de anatomie van de bil. In de basis moet je als man of vrouw een beetje geluk hebben met je bouw. Bij sommige sporters is de heupstructuur breder of is de oorsprong van de spier net wat anders. Hetzelfde geldt voor de botten van je bovenlijf. Denk aan het breedte van je schouders en de lengte van je bicepspieren.

Daarnaast kan de dikte van je beenspieren ook nog je billen onderbelichten. Als je relatief grote hamstringsspieren hebt, vallen je billen minder op. Ten slotte zijn spieren niet alles bepalend, maar doet vetopslag ook nog wat qua shaping rondom je heupregio.

Nu we het genetische en oncontroleerbare hebben gehad, bespreken we hetgeen waar je wél controle over hebt. Dit is het spiervolume, met andere woorden de dikte van de bilspieren.

Lees verder op www.fit.nl