HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Drinks

Koffie of een cafeïnesupplement: wat kun je beter gebruiken?

Geplaatst op 22/03/2019 door fitnl

Cafeïne en sportprestaties

Cafeïne is een stimulerend middel. Het verhoogt de alertheid, reactietijd en waakzaamheid. Daarnaast kan het vermoeidheid uitstellen. Al deze punten kunnen leiden tot verbeterde sportprestaties.

Bij een duurinspanning van meer dan 2 minuten kan de juiste dosering cafeïne ervoor zorgen dat je 1,5% sneller bent. Bij een inspanning langer dan 30 minuten is dit 3%. Dit klinkt weinig, maar als je kijkt hoe vaak het in de sport op minder dan secondes aankomt kan deze prestatieverbetering het verschil maken tussen winst of verlies [1,2,3]. Ook bij hoog intensieve (teamsporten) zoals voetbal en rugby is een positief effect te zien bij het gebruik van cafeïne [4].

Het effect van cafeïne op de krachtprestaties is nog niet volledig bekend. Onderzoeken spreken elkaar hier tegen [4]. Lees meer over cafeïne en de effecten op sportprestaties in dit artikel.

Lees verder op www.fit.nl