HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Boerenkool speciaal

Geplaatst op 06/03/2021 door KokenmetKarin

Eindelijk winter. Laten we vooral niet vergeten om boerenkool te eten. Als we het nu niet doen, wanneer dan wel? De oermethode is natuurlijk de stamppot, met rookworst en/of spekjes. Doodsimpel, zou je zeggen. Al kan er zelfs bij zo’n eenvoudige vaderlandse klassieker nog een hoop misgaan. Zullen we de stamppotvalkuilen even stapsgewijs doornemen?

1. Gebruik nooit de staafmixer of keukenmachine, dan krijgt u plakstamppot.
2. De verhouding kool-aardappels is doorgaans 1:2 (maar vooruit, alle variaties zijn mogelijk).
3. Stamppot hoort smeuïg. Met rookworst krijg u geen jus, nee, en een vulkaankrater met nepjus uit een pakje is wat mij betreft geen optie. Kookvocht door de aardappelpuree is armoedig, hete melk is beter, boter is altijd goed, spekjesvet (zie ook punt 4) is heerlijk.
4. Spekjes zorgen voor knapperigheid, voor spanning, voor textuur, voor een aangenaam hé-wat-proef-ik-daar-nou in een zee van smeuïge puree. Maar dan moet u ze er niet meteen doorheen mengen, dat is funest voor de krokantfactor. Strooi ze op het allerlaatst erover of laat iedereen aan tafel zelf te strooien. En geloof mij nou: spekjes van een goede slager zijn een wereld van verschil met die waterige supermarktbakjes.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl