HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Onderzoek: effect van een slaaptekort op je spierherstel?

Geplaatst op 03/03/2021 door fitnl

Voldoende en diep slapen is essentieel, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. Maar wat is het effect van slaap op je spierherstel? Wat doet een paar uur slaaptekort met je spiereiwitten? Onderzoekers van de Victoria Universiteit uit Australië zochten het uit [1].

Wat was al eerder bekend?

  • Eerder onderzoek liet al zien dat een slaaptekort op de korte termijn leidt tot meer vetmassa en een verminderde opbouw van spiermassa [2].
  • Daarnaast heeft een slaaptekort ook een duidelijk effect op je impulscontrole wat betreft voedingskeuzes, hongergevoel en trek in calorierijk voedsel [3].
  • Wat ons betreft is dit een belangrijk leefstijlonderdeel voor eenieder die streeft naar optimale gezondheid; gelukkig krijgt het steeds meer aandacht.

Het herstel en intact houden van spiermassa is belangrijk voor een brede doelgroep. Zowel ouderen als krachtsporters hebben baat bij het instandhouden van de vetvrije massa voor dagelijks functioneren, het verminderen van risico op ziektes of voor betere sportprestaties.

Lees verder op www.fit.nl