HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Bulken: alles wat jij moet weten

Geplaatst op 05/03/2023 door fitnl

Bulken is het verhogen van je energieconsumptie met als doel het opbouwen van zoveel mogelijk spiermassa. Hieronder lees je de belangrijkste inzichten en praktische tips om het maximale uit je training en voeding te halen.

Wat is bulken?

Bulken is ander woord voor gericht aankomen, in (liefst) zo veel mogelijk spiermassa [1][2]. De basis van bulking is simpel: een energieoverschot te creëren. Hieronder zie je de energiebalans afgebeeld die laat zien wat maakt dat je gewicht verliest of aankomt. Eenvoudig gezegd: eet je meer dan je nodig hebt, dan kom je aan. Eet je minder dan je nodig hebt, dan val je af. Dit kan zowel in spier- als vetmassa.

Krachttraining is essentieel

Zonder krachttraining of gerichte training bouw je geen spiermassa op. Het lichaam heeft namelijk wel een aanleiding nodig om zich aan te passen en dus te groeien. Jouw lichaam zet die spiergroei in gang na het krijgen van een externe prikkel. Je moet je spieren dus geregeld flink aan het werk zetten en een sein geven dat het zich klaar moet maken voor een eventuele volgende sessie. Dit noemen we binnen de klassieke trainingsleer ook wel adaptatie. Train je niet? Dan wordt het calorie-overschot omgezet in voornamelijk vetmassa.

Lees verder op www.fit.nl