HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

Geplaatst op 05/03/2023 door fitnl

Heeft het zin om een incline bench press te doen om de bovenkant van de borst te laten groeien? Of werkt een reguliere bench press net zo goed?

De anatomie van de borstspier

Eerst de theorie: kun je in theorie de bovenkant van de borstspier trainen?

Laten we allereerst kijken naar de anatomie van de borstspier. Er bestaat niet één specifieke spier die je bovenkant borst noemt. Er is maar één grote borstspier die het volume van je borst bepaalt. Dit is de pectoralis major. Deze spier bestaat uit drie onderdelen met dezelfde aanhechting op je bovenarm. Het claviculare, sternocostale en abdoniminale deel (zie onderstaande afbeelding).

Daarnaast heb je nog de pectolaris minor en de subclavius spieren die weinig tot geen volume aan de bovenkant borst geven. Ten slotte heb je nog de serratus anterior die aan de voorkant van de borst ook aanhecht aan je ribben en weinig toevoegt aan het volume van de borstspier.

Kortom, onderzoek naar de pectoralis major is het meest belangrijk. Hierover later meer.

Wat doet een beweeghoek?

De richting van de oefeningen en bewegingen maakt uit voor de activatie van de spier. Vergelijk een horizontale press (zie onderstaande afbeelding) met een verticale DB shoulder press. De DB chest press (links) is een horizontale duwbeweging en activeert daarmee meer de borstspier ten opzichte van de schouderspier [7]. De schouderspier activeert weer meer bij een verticale press zoals de DB shoulder press [7]. Je ziet dat de incline in het midden een meer 30/45 graden hoek heeft. Dit zit er net tussen in. Hierbij zou je verwachten dat het dan ook deels je borst en deels je schouders activeert en mogelijk ook meer de bovenkant van de borstspier.

Lees verder op www.fit.nl