HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

10x tips voor vegan koken

Geplaatst op 11/03/2024 door KokenmetKarin

We zitten middenin de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel. Wilt u wat vaker vegan eten, niet alleen deze ene week? Weg met de twijfels en vooroordelen, ook plantaardig eten kan heerlijk zijn. Deze lijst met praktische tips helpt de beginnende vegan kok op weg.

1. Rustig aan
Wees niet te streng voor uzelf. Het hoeft niet meteen cold turkey in een 100 procent switch naar volledig plantaardig. Eerst vlees of vis de deur uit is al een prima start. Daarna rustig beginnen met één dag per week geen boter, kaas of eieren. En probeer dan eens een hele week. Sowieso is het beter voor de planeet als er veel omnivoren wat vaker plantaardig eten dan dat er een paar procent veganisten bijkomen. Wees ook niet te streng voor anderen. Menigeen schiet in de stress bij het vooruitzicht van een vegan dinergast, maar etentjes bij vrienden of familie zijn natuurlijk vooral bedoeld voor de gezelligheid. Uw eigen eten meenemen is wel erg rigoureus. Doe liever wat water bij de wijn. Een gehaktbal hoeft u beslist niet te eten, maar een keertje ‘gewoon’ vegetarisch met kaas of ei kan best.

2. Let op ingrediënten
Vegan betekent geen vis of vlees, geen boter, kaas en eieren, geen yoghurt of slagroom. Dat is niet zo ingewikkeld. Maar ook geen honing en voortaan biologische citroenen en sinaasappels, want anders hebben ze een waslaagje van schellak (van luizen, dat zijn ook beestjes). Om dezelfde reden vallen ook roze koeken af vanwege de rode kleurstof. Wees alert op producten met gelatine, dat zit ook vaak in toetjes en snoep. Geen pesto met parmezaan, geen verse pasta (met eieren), geen worcestersaus of olijventapenade (met ansjovis), geen vissaus (Thaise gerechten). Let op, menig vegaburger bevat kaas of ei en op bak- en braadproducten staat vaak ‘plantaardig’ terwijl er toch melkbestanddelen of dierlijke vetten in kunnen zitten. Onthoud: melkeiwit en melkpoeder zijn niet plantaardig, melkzuur daarentegen wél. Lees kortom de ingrediëntenlijstjes en let op het VEGAN-logo. Op speciale websites zoals veganwiki.nl kunt u veel producten checken.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl