HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

NEAT: de reden waarom jij niet afvalt

Geplaatst op 10/03/2024 door fitnl

Wat is NEAT?

NEAT staat voor Non-Exercise Activity Thermogenesis. Dit is de energie die je lichaam gebruikt die niet valt onder je sport, voeding of je basaalmetabolisme [1]. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • de trap aflopen
  • naar je werk lopen
  • de tuin doen
  • tijdens je werk achter de laptop met je voeten bewegen
  • het kauwen op kauwgom.

Kortom: het gaat om de hoeveelheid calorieën die je gebruikt om je dagelijkse taken te doen die niet gerelateerd zijn aan sport.

Waarom is NEAT belangrijk?

NEAT is een belangrijk concept omdat dit het verschil kan maken tussen een geslaagde afslankpoging of een terugval naar je oude gewicht. Als je per dag meer beweegt en dus minder stil zit, is het makkelijker om gewicht te verliezen.

Onderzoek geeft aan dat mensen met obesitas hun dagelijkse energiegebruik kunnen verhogen met 350 kilocalorieën door een paar kleine extra dagelijkse taken te doen [2]. Als dit niet gecompenseerd wordt met voeding betekent dit een gewichtverschil van 18 kilogram op jaarbasis.

Het is nog onduidelijk hoe groot de verschillen in NEAT tussen individuen zijn. Onderzoek toont echter aan dat mensen met overgewicht of obesitas doorgaans een lagere NEAT hebben, wat suggereert dat hun dagelijkse niet-sportgerelateerde activiteiten minder bijdragen aan hun totale energieverbruik [2].

Lees verder op www.fit.nl