HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Geblokte groentesoep

Geplaatst op 26/03/2025 door KokenmetKarin

Vroeger kreeg ik nog wel eens mail dat ik potjandriedubbeltjes alwéér een vleesrecept had gepubliceerd, intussen gaan klaagmailtjes juist over het feit dat ik zou zijn gezwicht voor de vegafanaten. Ik ben en blijf overtuigd omnivoor, al eet ik inderdaad de laatste jaren veel minder vlees dan vroeger, en dat weerspiegelt zich in mijn recepten. Mijn Amsterdamse slager herkent me tegenwoordig niet eens meer.

Maar in Frankrijk is het gek genoeg heel anders. Daar koop ik op de zaterdagmarkt graag een kippetje van het spit, waarna de restjes verdwijnen in de kippenbouillon en kipsalade. Bovendien zit even verderop een geweldige slager annex traiteur waar ik ook steevast in de rij ga staan. Voor oeufs en gelée, voor een bouchée à la reine, voor heerlijke paté, voor prachtig suddervlees. Voor ik er erg in heb, sta ik met een groot pakket weer buiten en eten we dagenlang vlees.

Tot ik er ineens genoeg van heb, dan smeekt mijn lijf om groente, veel groente. Dat komt goed uit, want op de markt heb ik daar doorgaans ook tassen vol van ingeslagen: bonkige aardperen, vaalwitte pastinaken, een zak vol spruitjes, een glanzende venkel, schattig kleine meiknolletjes en juist een joekel van een knolselderij.

Dat kan mooi allemaal in de groentesoep. Alleen nou eens niet zo’n huphup gepureerde versie, maar juist een sierlijk heldere soep bomvol in liefdevolle blokjes gesneden groente. Ja, inderdaad, dat is even een klusje, maar toevallig heb ik een echtgenoot die een groot talent heeft voor het snijden van keurig petieterige blokjes, dus mocht u thuis ook zo’n exemplaar (m/v) bij de hand hebben, zet die dan vooral aan het werk. Er kan van alles in wat u nog zoal in huis hebt. Ook (juist!) verlepte restjes uit de groentela komen goed van pas, zoals treurige bosjes lente-ui of peterselie, zielige stengels bleekselderij of vergeten worteltjes. Rozemarijn, tijm en laurier zou een mens altijd paraat moeten hebben in tuin, balkonpot of vriezer, die geven lekker veel smaak aan deze bescheiden, maar overheerlijke soep.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl