HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Waar Let Je Op Als Je Nieuwe Hardloopschoenen Koopt?

Geplaatst op 03/04/2018 door glow

Hardloopschoenen, ze zijn er in alle soorten, kleuren en maten. Als je als doorgewinterde loper eenmaal een fijn model gevonden hebt, wijk je er vaak niet meer vanaf. Maar hoe zit dat als je net begint? Of als jouw favo model ineens uit de handel is, of wordt veranderd? Precies, dan moet je op zoek naar een nieuw model en begin je eigenlijk (weer) bij nul. Maar waar let je dan op als je nieuwe hardloopschoenen koopt?

#1 Maat
Ja duh, open deurtje Madelon! Toch niet helemaal want veel mensen kopen hun hardloopschoenen nog steeds te klein. Ja echt! Vaak wordt geadviseerd de schoen 1 maat groter te kopen dan je ‘gewone’ schoen, maar heel eerlijk? Vaak is dat nog te klein. Sportschoenen vallen kleiner en je hebt bovendien in hardloopschoenen veel meer ruimte nodig dan in gewone schoenen en tijdens het lopen zetten je voeten uit. Je wilt tenslotte graag je tenen heel en pijnloos houden. Ik heb maat 38,5 en mijn hardloopschoenen zijn zelfs 40,5. Maar voor iedereen is dat een klein beetje anders. Dus hoe bepaal je nu of de maat goed is? Houd als stelregel de dikte van je duim aan. Kun je tussen de punt van je schoen en jouw grote teen een duim (overdwars) plaatsen? Dan heb je doorgaans voldoende ruimte om lekker en pijnloos te blijven lopen!

#2 Breedte
Behalve de lengtemaat is ook de breedte van de schoen nogal belangrijk! Toch staan veel lopers hier niet direct bij stil. De breedte van de hardloopschoen varieert enorm per merk. Dit betekent dus dat het behoorlijk merkgebonden kan zijn welke schoenen bij jouw voeten passen. Heb je heel smalle voeten (zoals ik!) of juist heel brede voeten dan kan het behoorlijk uitdagend zijn om fijne hardloopschoenen te vinden. Ik kies met mijn smalle voeten vaak voor een extra smal model, maar die keuze is niet groot. Daarom ben ik helemaal happy met de Brooks Glycerin Narrow die die speciaal voor smalle voeten zijn gemaakt. Ik ben er inmiddels achter dat Brooks sowieso wat smaller valt dan de andere merken. Want ook de nieuwe Brooks Levitate sluiten helemaal perfect om mijn smalle stappers! Ga dus op zoek naar een pasvorm die qua breedte helemaal goed bij jouw voeten past.

lees verder:

http://www.glowmagazine.nl