HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Onderzoek: Is een ongezond eetpatroon slecht voor je immuunsysteem?

Geplaatst op 10/04/2020 door fitnl


Het onderzoek

Tijdens het onderzoek kregen muizen een maand lang een ongezond Westers dieet gevoerd. Dit was rijk aan vet, veel suiker en weinig vezels. In het lichaam van de muizen ontstond een sterke ontstekingsreactie. Vergelijkbaar zoals na een bacteriële infectie. Daarnaast zorgde het ongezonde dieet voor een onverwachte toename van het aantal granulocyten en monocyten (immuuncellen) in het bloed van de muizen. Dit nodigde uit tot meer onderzoek. Daarom werd ook het beenmerg van de muizen onderzocht.

En wat bleek?

Uit de analyse van het beenmerg bleek inderdaad dat het Westerse dieet cellen in het immuunsysteem had geactiveerd. Het lichaam had een leger aan immuuncellen gecreëerd.

Nadat de muizen op hun reguliere dieet werden gezet verdween de acute ontsteking. Wat niet verdween, waren de aanpassingen van het immuunsysteem. Deze waren na 4 weken nog steeds actief en klaar om in de verdediging te schieten.

Lees verder op www.fit.nl