HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

Geplaatst op 06/04/2020 door fitnl


Onderzoeksopzet

Om het effect van te meten verzamelden de onderzoekers 11 fitte mannen tussen de 20 en 30 [1]. De helft van de groep kreeg een placebo en de andere helft kreeg 2 keer 12 mg rodepeper-extract. Vervolgens moesten de sporters eerst 5 kilometer interval-hardlopen. Daarna moesten beide groepen een krachttest doen tot spierfalen met 4 setjes op 70% van de 1rm.

Resultaat

De test laat zien dat de groep die het rodepeper-extract slikte gemiddeld genomen meer herhalingen kon uitvoeren en een hoger trainingsvolume had aan het einde van de 4 sets. En de ervaren vermoeidheid lag ook lager. Bovendien ervoeren de sporters het sprinten als minder zwaar.

Dit is het tweede onderzoek in korte tijd dat laat zien dat het extract van rode peper mogelijk helpt bij betere kracht- en sprintprestaties. Eerder onderzoek van hetzelfde onderzoeksteam gaf precies hetzelfde resultaat. Sporters zijn in staat om meer gewicht te tillen gedurende een maximaaltest met de squat.

Opvallend is dat er vergelijkbaar opgezet onderzoek bestaat dat geen effect vond. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat hier gebruik gemaakt werd van cayennepepper [3]. Hierbij is het aannemelijk dat sporters last van darmklachten krijgen wat mogelijk de prestaties negatief beïnvloedt.

Lees verder op www.fit.nl