HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Waar moet ik als vegetariër of veganist op letten als ik spiermassa wil opbouwen?

Geplaatst op 17/04/2020 door fitnl


Het verschil in voedingswaarden tussen een vega(n) voedingspatroon en eetpatroon met vlees

Allereerst een klein stukje theorie. Er zijn namelijk een aantal verschillen tussen een vega(n) voedingspatroon en een voedingspatroon waarbij je vlees eet.

Zo is onder andere de samenstelling van eiwitten bij een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon vaak minder goed afgestemd op spieropbouw dan bij een voedingspatroon met vlees [1,2]. Dat maakt dat je als vegetariër of veganist even wat rekenwerk moet doen wanneer het je doel is spiermassa op te bouwen. Dit heeft mede te maken met dat het aminozuurprofiel van de eiwitten bij een vegetarisch/veganistisch voedingspatroon vaak minder compleet is dan binnen een voedingspatroon met vlees. In iets makkelijkere taal: vaak bevatten plantaardige eiwitten net niet alle aminozuren, ook wel de bouwstenen van eiwitten genoemd. Dierlijke producten bevatten dit wel. Het is dan ook belangrijk om meerdere eiwitbronnen te combineren als je vega(n) eet. Met name de leucine-inname is minder hoog bij een plantaardig dieet. Leucine is één van de belangrijkste aminozuren die een belangrijke rol spelen bij spieropbouw. Ook worden plantaardige eiwitten vaak minder goed door het lichaam opgenomen dan dierlijke eiwitten. Dit wordt met een moeilijke term ook wel de biologische beschikbaarheid genoemd.

Lees verder op www.fit.nl