HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Skinny fat: wat is het en wat kan je er tegen doen?

Geplaatst op 29/04/2021 door fitnl

Een gezonde BMI maar toch metabool obees? Kan dat? In de volksmond wordt het ook wel skinny-fat genoemd. Wat houdt skinny-fat in? Wat zijn de risico’s voor je gezondheid? En nog belangrijker, wat kan je eraan doen? 

Wat is skinny-fat?

Eerder werd er vooral gekeken naar de Body Mass Index (BMI) om te bepalen of iemand overgewicht heeft. De BMI vertelt je of iemand een juist gewicht heeft, passend bij diens lengte. Het vetpercentage werd daarbij vaak genegeerd. Maar een gezonde BMI zegt niet alles. Zo kunnen mensen met een te hoge BMI wel een gezond vetpercentage hebben. Andersom komt ook voor. Mensen met een gezond gewicht kunnen namelijk ook een te hoog vetpercentage hebben. En dit kan nadelig zijn voor de gezondheid. Vooral als het vet zich opstapelt rondom de buik, ook wel bekend als visceraal vet[1,2].

Als er sprake is van een gezonde BMI maar een te hoog vetpercentage spreken we in de literatuur van “normal weight obesity”, obesitas bij een normaal gewicht. In de volksmond ook wel bekend als skinny-fat. Vaak hebben deze mensen al metabole afwijkingen, zoals een hogere hoeveelheid insuline in het bloed of een toename in vetcelgrootte [2].

Lees verder op www.fit.nl