HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mama's

Leerplicht Nederland: alles wat je moet weten!

Geplaatst op 01/04/2022 door love2bemama

Alle kinderen van tussen de 5 en 16 jaar oud zijn leerplichtig. Dat wil zeggen dat je kind vanaf de 5de verjaardag naar school toe moeten. Gebeurt dit niet? Dan zijn de ouders strafbaar. Je kind moet dus uiterlijk rond de vijfde verjaardag ingeschreven staan bij een school. Hiermee ben je er alleen nog niet. Je kind moet namelijk ook de school regelmatig bezoeken. In dit artikel lees je alles over hoe de leerplicht in Nederland geregeld is en wat leerplicht én schoolplicht is en of er alternatieven zijn.

Hoe is leerplicht in Nederland ontstaan?

De Nederlandse leerplichtwet dateert uit het jaar 1900. De wet zelf werd aangenomen in 1900 en trad in werking op 1 januari 1901. Kinderen van 6 tot 12 jaar werden vanaf dat punt verplicht om naar school te gaan. Deze tijd werd er nog soepeler omgegaan met de leerplicht. Kinderen kregen bijvoorbeeld vrijstelling om te helpen op het land tijdens oogsttijd. Dochters konden daarentegen weer vrijgesteld worden van de leerplicht als ze thuis moesten blijven om voor het gezin te verzorgen.

Lees verder op www.love2bemama.com