HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Bloemkool à la polonaise

Geplaatst op 21/04/2023 door KokenmetKarin

Snel en makkelijk koken, dat willen we allemaal. Maar wat is snel? En wat is makkelijk? Nou, dit recept met bloemkool bijvoorbeeld. Ondanks de deftige naam is het echt supersimpel om te maken. En toch heel feestelijk.

Een lezeres twitterde ‘De buurvrouw kwam een teen knoflook vragen. Was ze vergeten. Die maakt vanavond de Conchiglioni bolognese van Karin. Dat is een heel avontuur voor haar.’ Even later gevolgd door: ‘De buurvrouw vindt het recept @!#-veel werk. Onzin natuurlijk. Maar ja, het is maar net wat je gewend bent.’
Tja, dacht ik bij mezelf, een ovenschotel die je in een kwartiertje in elkaar fietst, als je dat al veel werk vindt, dan is eigenlijk alleen een boterham met kaas makkelijker. Gelukkig kwam het goed, er volgde een blije foto van het eindresultaat, maar het gaf toch te denken.
Helemaal toen ik de dag erna mail kreeg van een lezer over een ander recept, Kip met gember: ‘Hoi Karin. Kijk, ik wil wel koken, maar die lange lijst schrikt af… Kan dat niet simpeler?’ En ik maar denken dat ook dat recept juist uitblonk in eenvoud. Gek toch, dat verschil in perceptie over makkelijk.

De voorzienigheid greep in, door een straatbibliotheekje op mijn pad te brengen met daarin een minkookboekje, ‘200 recepten voor vlug en smakelijk koken’. Uit 1964, geschreven door ene Mapie de Toulouse-Lautrec. Alleen al de inhoudsopgave is smullen. Er zijn ‘menu’s die vlug klaar zijn’ in 30, 45, 60 of 90 minuten, maar ook ‘menu’s als u meer tijd heeft’ en die dan toch nog ‘vrij weinig tijd vergen’. En dan moppert de auteur er ook nog bij: ‘Dikwijls ontmoet ik jonge vrouwen die tegen mij zeggen: “Koken neemt veel tijd in beslag en is moeilijk.”’ Nou ja zeg, er is in zestig jaar niks veranderd! Behalve dan dat we een kwartier in de keuken tegenwoordig al heel wat vinden. En dan te bedenken dat je van Mapie ook nog eens iedere week de koelkast volledig moest schoonmaken.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl