HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Heeft de menstruatiecyclus invloed op de sportprestaties?

Geplaatst op 21/04/2023 door fitnl

In een eerder artikel besprak ik de invloed van de menstruatiecyclus op de energiebehoefte. Een logische vervolgvraag is of de menstruatiecyclus ook invloed kan hebben op de sportprestaties. Zijn er momenten waarop vrouwen beter kunnen presteren in hun cyclus? In dit artikel ga ik hier verder op in.

Wat ervaren vrouwen zelf?

Er zijn meerdere onderzoeken die met behulp van een vragenlijst de ervaringen van vrouwen verzameld heeft. Hierbij werd niet gekeken naar de sportprestaties op zichzelf, maar vooral hoe vrouwen dit zelf ervaren.

Sportprestaties

Hoe ervaren vrouwen de invloed van de menstruatie op hun sportprestaties? In een onderzoek gaf 21,2% van de sporters aan dat hun sportprestaties tijdens de menstruatie achteruit gingen. 62,2% gaf aan dat hun prestatie tijdens deze periode hetzelfde bleven [1]. In een ander onderzoek was dit een stuk minder; slechts 19,9% gaf aan even goed te presteren [2]. Wel was er 2,5% die aangaf juist beter te presteren tijdens de menstruatie.

Lees verder op www.fit.nl