HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Krachttraining voor betere hardloopprestaties

Geplaatst op 22/04/2023 door fitnl

Ben je een fanatieke hardloper en wil je beter presteren? Dan mogen specifieke krachtoefeningen niet in je routine ontbreken. Lees hier hoe ijzerwerk kan helpen om beter te presteren. Welke oefeningen zijn het beste als je een nieuwe PR wilt neerzetten?

Waarom krachttraining als hardloper?

Misschien denk je als hardloper niet aan de sportschool om beter te presteren. Tegenwoordig weten we uit de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek dat specifieke krachttraining voor beginnende en gevorderde hardlopers leidt tot een efficiënter beweegpatroon en betere sportprestaties.

Uit onderzoek weten we dat de loopefficiëntie zelfs tot 8 procent kan toenemen [1]. De verklaring hiervoor is dat de pezen en spieren door plyometrische en krachtoefeningen beter in staat zijn om stijfheid te generen zodat het grondcontact explosief maar snel is. Als je hardloopt wil je zo krachtig mogelijk bewegen met zo weinig mogelijk verloren energie [5][6]. Stel je voor dat je heel lang grondcontact hebt met een zachte afzet. Dit leidt tot een erg langzaam tempo.

Lees verder op www.fit.nl