HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Reps in reserve

Geplaatst op 12/04/2023 door fitnl

Reps in reserve is letterlijk vertaald herhalingen in reserve. Oftewel het aantal herhalingen wat je overhoudt bij technisch of geheel falen van een beweging. Meer weten hierover en hoe je dit toepast? Lees de onderstaande gids.

Wat is reps in reserve?

Tijdens krachttraining heb je de optie om zo zwaar mogelijk te trainen of net even iets rustiger aan te doen. Doe je één of twee herhalingen in reeks (set) minder dan je eigenlijk zou kunnen? Dan is er sprake van 1 of 2 reps in reserve [1]. Kortom: het is het aantal herhalingen dat je niet doet, maar wel had kunnen doen. Oftewel een handige manier om niet altijd tot het gaatje te gaan. De tabel hieronder geeft dit duidelijk weer.

Het verschil tussen technisch en letterlijk falen

Bij de reps in reserve kun je gebruikmaken van technisch of letterlijk falen. Ik leg het uit met een simpel voorbeeld:

  • Technisch falen is als je techniek niet meer correct is omdat het gewicht te zwaar wordt. Je kunt de oefening nog wel uitvoeren, maar je gebruikt een minder gunstige houding en de primaire spieren worden geholpen door andere spieren. Het lichaam is heel slim en helpt jou om het gewicht hoe dan ook te liften.
  • Letterlijk falen is als je de herhaling niet meer weet te voltooien. Bijvoorbeeld bij de bench press als je het gewicht niet meer omhoog kan drukken en op je borst blijft liggen.

Lees verder op www.fit.nl