HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.
Download HealthyApp nu gratis voor iPhonePepersaus
Geplaatst op 24/04/2025 door KokenmetKarin
Zo’n anderhalf jaar geleden mailde een lezeres dat ze pepersaus wilde maken voor de kerst, en of het klopte dat ik dat recept in al die jaren nog nooit in deze rubriek had behandeld? Sterker nog, dat er ook geen pepersaus stond in mijn kookboeken of op mijn website? Nee inderdaad, wat gek, antwoordde ik, en dat ik het met stip op mijn actielijstje zou zetten. Afgelopen december mailde ze heel bedeesd nog een keer. Of het nog ging lukken voor de kerst? Oeps.
Ik ben reuze blij met alle lezerspost vol tips en verzoeken en alles wordt zorgvuldig genoteerd op mijn inspiratielijst, met in grote letters ‘To Do’ erboven. Alleen is het probleem dat die reeks alleen maar langer wordt in plaats van korter. Er valt gewoonweg niet tegenaan te koken. Dus ik antwoordde de lezeres beschroomd dat het er nog altijd niet van was gekomen en dat kerst 2024 helaas niet meer ging lukken, maar kerst 2025 zéker.
Ik moest er weer aan denken toen van de week, wachtend in de rij bij de slager, mijn oog viel op een koelvitrine met een stapel bleekgele plastic zakjes Verstegen ‘Classic pepper sauce’. Ik neem aan om op te warmen, al stond dat nergens bij, alleen ‘Gebruik: naar smaak’. Na het lezen van het ingrediëntenlijstje had ik daar alleen niet zo’n trek meer in:Water, zonnebloemolie, vetpoeder (boter, olie, glucosestroop, melkeiwit), melkeiwit, gemodificeerd maiszetmeel, tarwebloem, zout, bouillon (geconcentreerde runderbouillon, maltodextrine, gistextract, suiker, zout, gekarameliseerde suiker), whiskey, aroma’s (bevat smaakversterkers: mononatriumglutamaat en natriumguanylaat, soja), tomatenpuree, specerijen (0,5% peper, 0,1% roze peperbessen), zuurteregelaar: glucono-delta-lacton, stabilisator: xanthaangom, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, natuurlijke aroma’s (bevat melk, selderij), voedingszuren: melkzuur en citroenzuur, conserveermiddelen: kaliumsorbaat en natriumbenzoaat, kleurstoffen: karamel en carotenen, antioxidant, ascorbinezuur.
Dit moest een teken van boven zijn. Hier lag een belangrijke taak voor mij weggelegd. Een pepersaustaak. En niet pas in december, nee, onmiddellijk. Ik probeerde van alles uit, maar deze klassieke Franse versie met cognac beviel het beste.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
