HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

(Nachtelijk) snacken is misschien ongezonder dan we denken, zegt de wetenschap

Geplaatst op 11/05/2018 door BedRock

Het is ook helemaal niet zo gek om om drie uur ‘s nachts zomaar een enorme craving te hebben naar snacks. Science has got your back: de verklaring kan worden gevonden bij je hormonen. De hormonen die zorgen voor een hongergevoel, schieten bij sommige mensen namelijk vanzelf omhoog in de nacht, bleek uit onderzoek van The International Journal of Obesity.

Hongerniveaus testen

Voor de studie werden 32 mannen en vrouwen met obesitas gevraagd om te vasten, in twee verschillende tijdsperiodes. Ze begonnen om negen uur ‘s ochtends of vier uur ‘s middags. Van tevoren mochten ze een lichte maaltijd eten.  Tijdens de vastperiodes bekeken de onderzoekers de hongerhormonen van de deelnemers, en ze vroegen hen ook om hun honger- en stressniveaus te omschrijven.

Piek in ghreline

Iets wat naar voren kwam, was dat de mensen die ‘s nachts vastten een veel hoger niveau van ghreline in hun bloed hadden. Ghreline is een hormoon dat aangeeft of je honger hebt. De timing van je nachtelijke ijs-eet-avonturen wordt dus wel degelijk deels bepaald door je hormonen. ‘s Nachts gaan je hongerhormonen namelijk opeens pieken. De spiegels van dit hormoon worden ook wel in kaart gebracht door het bekijken van stress.

Lees verder op www.BedRock.nl