HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Tech

In hoeverre is een stappenteller effectief om meer te gaan bewegen?

Geplaatst op 06/05/2019 door fitnl


Onderzoek naar het gebruik van een stappenteller

Een stappenteller is een veelgebruikte gadget om je bewust te maken van je beweeggedrag. Maar de vraag is of je ook echt meer gaat bewegen met een stappenteller.

Naar dit onderwerp zijn verschillende onderzoeken gedaan, met variërende uitkomsten. Uit een recente meta-analyse komt naar voren dat een stappenteller kan helpen om meer te gaan bewegen, maar dat dit effect doorgaans niet heel groot is [1]. Daarnaast zijn veel studies van een beperkte kwaliteit.

Sander Hermsen, reeds gepromoveerd op dit onderwerp, licht in het volgende artikel toe dat een stappenteller vooral handig is om in kaart te brengen hoe veel je op een dag loopt. Maar meer moet je er niet van verwachten. Dit zou volgens hem verklaard kunnen worden door het feit dat een stappenteller niet direct stuurt op je gedrag [2]. Je krijgt namelijk pas achteraf te zien dat je te weinig of voldoende hebt bewogen.

Hoe zou een stappenteller je kunnen helpen om meer te bewegen?

Lees verder op www.fit.nl