HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Drinks

Onderzoek: Bier met of zonder alcohol, je hersenen merken geen verschil

Geplaatst op 04/05/2019 door fitnl

Bier is een populaire drank. Het aanbod van verschillende soorten bier breidt zich nog steeds uit. Daarbij neemt ook het aantal verschillende alcoholvrije biertjes toe. Toch blijft alcoholvrij bier minder aantrekkelijk dan alcoholhoudend bier. Ondanks dat er steeds meer kennis is over hoe ongezond alcohol is. Is dit een mindset of is alcoholvrij bier echt minder belonend?

Stiekem alcoholvrij? Dan drinken we meer

We drinken meer van een drank als we denken dat deze alcohol bevat. Terwijl het juist wenselijk is dat we minder gaan drinken. Het interessante is dat het voor de inname niet uitmaakt of er ook daadwerkelijk alcohol in zit. Dit blijkt uit eerder onderzoek [1]. Het is van alcohol bekend dat het de beloningsgebieden in de hersenen stimuleert. Onderzoekers aan de universiteit van Wageningen wilden weten of alleen de smaak van bier hetzelfde effect kan geven, dus zonder de alcohol.

Het onderzoek

De resultaten zijn afkomstig uit een relatief klein onderzoek onder 21 mannen tussen de 18 en 35 jaar. Deze mannen dronken regelmatig een biertje. Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers het woord ‘bier’ of ‘controle’ te zien. Vervolgens gaven de onderzoekers hen een slok bier of koolzuurhoudend water. Het bier was niet altijd alcoholrijk. Regelmatig werd alcoholvrij bier gegeven. De deelnemers waren hier niet van op de hoogte. Met behulp van een MRI-scan werd gekeken naar de reactie van de beloningssystemen in de hersenen.

Lees verder op www.fit.nl