HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Hebben mannen en vrouwen een andere eiwitbehoefte?

Geplaatst op 17/05/2020 door fitnl

Zowel mannen als vrouwen zullen voldoende eiwitten moeten eten wanneer ze fit willen blijven of spiermassa willen opbouwen. Maar verschilt de eiwitbehoefte tussen mannen en vrouwen nu eigenlijk? Hebben zaken als lichaamsbouw en de hormoonhuishouding bijvoorbeeld een effect op de eiwitbehoefte? 

Hoe bepaal je de eiwitbehoefte?

Het lichaam heeft eiwitten nodig om cellen te herstellen. Dit geldt voor alle lichaamscellen – dus ook voor spiercellen. Als je voldoende eiwitten eet is je lichaam in staat om de hoeveelheid spiermassa in stand te houden of zelfs te vergroten. In welke mate dit gebeurt, hangt af van je eiwitsynthese en eiwitbalans. Dit is het proces waarbij nieuwe eiwitten worden gemaakt, met als mogelijk resultaat de groei van spiervezels. Breek je meer eiwitten af dan je eet, dan is de eiwitbalans negatief en neemt de hoeveelheid spiermassa af, en omgekeerd. Bij dit proces kun je een onderscheid maken tussen de hoeveelheid eiwitten die nodig is voor alle lichaamsprocessen en de hoeveelheid die specifiek gebruikt wordt voor het herstel van je spiercellen. Want juist daar zit het interessante verschil in.

Lees verder op www.fit.nl