HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Mama's

Ik ben doof: hoe voed ik mijn kind tweetalig op?

Geplaatst op 30/05/2020 door love2bemama

Dit is mijn eerste blog. Erg leuk dat ik er nu een mag schrijven voor Love2BeMama! Ik ga blogs schrijven omdat ik mijn persoonlijke ervaringen met jullie wil delen. Er is namelijk iets waar ik mijn hele leven mee te maken heb en het nu met het opvoeden van mijn kinderen nog meer centraal lijkt te staan: mijn doofheid. Onze kinderen tweetalig opvoeden is voor ons belangrijk. Ze leren Nederlands met gebaren en de Nederlandse taal. Hoe wij dit doen vertel ik in deze blog.

Kinderen tweetalig opvoeden

Ik ben dove moeder van twee horende kinderen, Jake van 3 en Ariana van bijna 2. Help! Nee hoor, het ouderschap is een makkie, toch?! Nee, dat is ook weer niet waar. Het is gewoon ouderschap met een complexe opvoeding. En dan heb ik het over de manieren van kinderen opvoeden. Ook ik heb een van mijn eigen manieren: mijn kinderen tweetalig opvoeden, samen met mijn man Rob die ook doof is. 

Hoe voeden wij onze kinderen tweetalig op?

Wij gebruiken Nederlands met gebaren (NmG). Een combinatie van de Nederlandse gebarentaal en de Nederlandse taal. De Nederlandse Gebarentaal is de taal waarbij handen, mimiek en lichaamstaal worden gebruikt. Deze mix van twee talen wordt ook wel contacttaal genoemd.

Lees verder op www.love2bemama.com