HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Drinks

Is soja slecht voor je testosteronproductie?

Geplaatst op 24/05/2020 door fitnl

Is soja slecht voor je mannelijkheid? De theorie gaat rond dat het slecht zou zijn voor je testosteronwaardes. Klopt dit?

De afgelopen jaren zijn er meerdere studies gepubliceerd die laten zien dat een hoge inname van sojaproducten leidt tot ‘vervrouwelijking’, verlaagd testosteron en een verhoogde kans op erectiestoornissen bij mannen [1,2]. Testosteron is een hormoon en heeft een grote invloed op ‘mannelijke’ eigenschappen zoals haargroei en libido. Een flinke daling van de waardes kunnen je hormoonhuishouding in disbalans brengen met als gevolg minder energie en kracht of een verminderd libido.

Eén grote maar: het is belangrijk om te vermelden dat de sojaconsumptie in deze onderzoeken véél hoger ligt dan de gemiddelde consumptie in Westerse landen [2]. Een van deze case-studies rapporteerde een inname van 360 milligram soja-flavonoïden. En dat is véél. Om je een beeld te geven: 100 gram tofu of 250 ml sojamelk bevat ongeveer 25 mg flavonoïden. Je moet dus 3,5 liter sojamelk drinken of meer dan een kilo tofu eten op een dag om tot deze hoeveelheid te komen en er een effect van te zien in mannelijke kenmerken. Laten we eerlijk zijn: wie consumeert nou zo veel soja op één dag?

Lees verder op www.fit.nl