HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Grotere kans op diabetes door het eten van rood vlees?

Geplaatst op 15/05/2021 door fitnl

Uit een groot cohortonderzoek onder bijna 150.000 Amerikanen komt een interessante bevinding naar voren. Een van de resultaten is dat inname van rood vlees geassocieerd wordt met een grotere kans op diabetes type 2 [1]. Hoe zit dit? Welke eiwitbronnen hebben bijvoorbeeld de voorkeur boven rood vlees, op basis van deze studie?

Wat is rood vlees?

Rood vlees is vlees afkomstig van verschillende dieren: varkens, paarden, koeien, schapen en kalfjes.

We maken onderscheid tussen bewerkt en onbewerkt vlees, omdat ze verschillende effecten hebben op je gezondheid. Onbewerkt is puur vlees, eventueel gesneden, gehakt of ingevroren. Biefstuk is een voorbeeld van onbewerkt rood vlees. Vlees is bewerkt wanneer het is gerookt of gezouten of als er conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd [2]. Rookvlees valt bijvoorbeeld onder bewerkt rood vlees.

Het onderzoek

Om het effect te meten verzamelden onderzoekers 148,853 deelnemers in 3 afzonderlijke cohortstudies over de periode tussen 1986 en 1995. In totaal bleef een dataset over met deelnemers.

Lees verder op www.fit.nl