HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Is alcohol een gevaar voor je spiermassa?

Geplaatst op 09/05/2022 door fitnl

Hoe schadelijk is alcohol voor je spiermassa? Zijn een paar biertjes in het weekend funest voor je spierherstel en sportprestaties? Of kun je zonder angst voor het verlies van spieren nog af en toe genieten van een alcoholisch drankje? 

Cijfers over alcoholconsumptie

Opvallend is dat cijfers laten zien dat topsporters 5% van hun energiebehoefte vullen met calorieën afkomstig van alcohol [1]. Alcohol levert namelijk per gram 7 kilocalorieën. Alcohol wordt officieel niet tot de macronutriënten gerekend omdat het weinig tot geen functionele voedingsstoffen bevat.

Veel (top)sporters drinken echter met enige regelmaat alcohol. Vandaar het belang van dit artikel om meer context te geven over de impact ervan op je spieren. De meeste blijven het toch doen, ondanks de gezondheidsrisico’s, maar hierover later meer.

Om effect van alcohol op het lichaam en prestaties uit te leggen breken we het artikel op in de directe en de chronische effecten van (over)matig alcoholgebruik. Ten eerste: wat zijn de verschillen tussen matig en overmatig gebruik en binge drinking.

Lees verder op www.fit.nl