HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Vegan advocaat met slagroom

Geplaatst op 05/05/2022 door beaufood

Als je denkt aan advocaat, dan denk je waarschijnlijk meteen aan grijze opa’s en oma’s. Dit oer-Hollandse drankje is dé gangmaker bij de gemiddelde bingomiddag in het bejaardentehuis. Maar… ook op de Paastafel hoort ‘ie meer dan thuis! Goed nieuws, vind ik, want stiekem kan ik ook erg genieten van het oplepelen van zo’n glaasje eierlikeur met slagroom. Lekker romig en zoet (en het wordt er ook altijd wel érg gezellig door, haha). Ook deze Pasen kan de dikke likeur niet ontbreken, maar voor de verandering besloot ik ‘m eens zelf te maken. En alsof dat nog niet genoeg uitdaging is, nam ik mezelf voor om er vegan advocaat van te maken. Helemaal plantaardig, dus! Het resultaat was goed, het kwam heel dicht in de buurt van de real deal. Ik vertel jullie vandaag hoe ik dit recept wist te veganizen (spoiler: dat was best wel een dingetje) en hoe je ‘m zelf maakt!

Vegan advocaat

Ja, dat veganizen was dus een flinke uitdaging. Want eh, ja, het hoofdingrediënt van advocaat is ei. In een liter advocaat gaan al snel zo’n twintig eidooiers! Voor eiwit ken ik inmiddels genoeg waardige vervangers (denk aan aquafaba, het vocht van kikkererwten) maar eigeel is een stuk lastiger te faken. Ik puzzelde en piekerde en schudde uiteindelijk dit recept voor vegan advocaat uit m’n mouw: met havermelk, maïzena om de drank in te dikken, en kurkuma om ‘m dat bekende gele kleurtje te geven. Zeg eerlijk: op foto’s is dit gewoon precies de echte eierlikeur, toch? De smaak is niet 100% zoals de klassieker maar hij komt wel écht goed in de buurt. Ik zou zeggen: mijn versie is een tikkie kruidiger en minder zuivelachtig (goh ja, dat is ook logisch). Maar voor de looks en het romige mondgevoel geef ik ‘m een dikke 10.

Lees verder op www.beaufood.nl