HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Gebakken skrei in romige preisoep

Geplaatst op 15/05/2023 door beaufood

Gebakken skrei op de huid in een romige soep gemaakt van prei, aardappel, kokosmelk en een lepeltje gele curry pasta. Gelukkig was mijn camera in de buurt om snel even een foto te maken toen we dit bijzonder lekkere gerecht op tafel zette.. Zo eenvoudig te maken, maar zó super smaakvol. De skrei bakken we op de huid in roomboter in een koekenpan. Meer heeft deze boterzachte vis niet nodig. Je kunt de gebakken skrei voorzichtig omdraaien om hem nog kort op de andere zijde te bakken, maar (en ik raad je écht aan deze aan te schaffen) je kunt er ook kort een brander overheen halen! Zo gaar je de bovenzijde van de vis en krijgt geef je de skrei een ongekend lekkere, lichtrokerige smaak. Deze brander koop je voor twee tientjes online, bij Blokker of groothandel als Sligro of Hanos.

En skrei, wat is dat nu eigenlijk? Ik vertel je er alles over!

Skrei of kabeljauw?

Skrei is een kabeljauwsoort, namelijk Noorse winterkabeljauw. De naam is afkomstig van het woord ‘skreid’, wat zwerver betekent in het Noors. Van december tot april zwemmen de kabeljauwen namelijk vanuit de Barentszzee naar het Noordwesten van Noorwegen om te paren. Ook wel paaien genoemd in vissentaal. De vis die in die periode wordt gevangen heet skrei. Noorse winterkabeljauw voedt zich met garnalen en makreel en door dit eetpatroon krijgt de vis een stevigere structuur en een delicate smaak. Een wereld van verschil met gewone kabeljauw? Een fijnproever zal het verschil tussen skrei en gewone kabeljauw zeker proeven. Maar mocht je deze gebakken skrei willen maken en geen skrei op de kop kunnen tikken, dan ga je gewoon voor good old kabeljauw. Maar een ding is zeker; serveer de gebakken skrei wél met deze romige preisoep met gele curry, want deze smaakcombinatie is he-mels. 

Lees verder op www.beaufood.nl