HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

Geplaatst op 13/05/2023 door fitnl

Klopt het dat je sneller aankomt als je ’s avonds laat eet en is ’s avonds eten ongezonder? Wat zegt de fysiologie van het lichaam en de laatste wetenschappelijke inzichten?

De theorie

Uitgaande van de eerste wet van de thermodynamica en de bijbehorende energiebalans maakt het niet uit wanneer je eet. Een calorie is een calorie. Als je de website van het Voedingscentrum mag geloven, gaat het om de energie-inname over één of meerdere dagen. Oftewel, als je net zo veel eet als je nodig hebt zal die late snack niet leiden tot extra vet.

Daarnaast gaat je lichaam na 20:00 uur ’s avonds of tijdens je slaap door met gebruik van energie om alle lichaamsfuncties intact te houden [2]. De energie die je eet, wordt niet per direct verteerd en opgeslagen. Voordat een product volledig is verteerd kan dit wel 24 tot 72 uur duren.

’s Avonds eten mensen toch vaak meer

Het is wel belangrijk om te vermelden dat mensen ’s avonds vaker de neiging hebben extra te eten. Als je al aan je caloriebehoefte voldaan hebt en ’s avonds de koekjestrommel induikt, zul je uiteindelijk natuurlijk in gewicht aankomen. Dit betekent niet gelijk dat je nooit meer ’s avonds mag eten. Maar let wel op dat dit geen gewoonte wordt. Probeer de volgende dag dit in te halen door bijvoorbeeld wat minder te eten.

Lees verder op www.fit.nl