HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Tech

Wie heeft de regie in jouw wereld vol media?

Geplaatst op 24/06/2015 door love2bemama

Wie heeft de regie in jouw wereld vol media?

Onlangs woonde ik op school een ouderavond bij over "Mijn kind op sociale media'. Daar kwamen verschillende social media kanalen aan bod, waaronder Facebook, WhatsApp en MovieStarPlanet (MSP). Het ging over mediawijsheid, (online)pesten en hoe ouders hun kind het best wegwijs kunnen maken op het internet. Want steeds vaker gebeurt het andersom; het kind (ja, ook dat van 10 jaar) weet meer dan de ouders over deze onderwerpen.

Gevaren van internet en een wereld vol media

Het lijkt alsof onze kinderen alles weten van het internet, maar ondertussen ontbreekt vaak het besef van het gevaar dat het internet kan opleveren. Hoe zit het met je privacy? Wat gebeurt er met jouw foto's? Wat bedoelt je vriendin met die ene zin die ze schreef op Facebook? Is dit nu een dreigement van een klasgenoot? Dit soort vragen moet je met je kind bespreken.

Mijn manier...

Om te weten te komen wat mijn dochter Ella (groep 7) op internet uitspookt, vraag ik haar of ze mij kan uitleggen hoe een spel werkt. Of het nu gaat om Minecraft (bouwspel) of MovieStarPlanet (mode- en chat-spel), je moet echt in de gaten houden wat je kind er allemaal doet. Met deze vragende manier toon je interesse en kom je er spelenderwijs achter.

Misbruik van wachtwoord

Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik mijn kinderen maar gewoon "laat spelen' in de hoop dat ze het me vertellen als er iets aan de hand is. Dat is al een paar keer gebeurd, maar mijn dochter vertelde mij toen niet direct dat er iets was. We merkten aan haar dat er iets gaande was, en na het stellen van vragen kwam de aap uit de mouw: Ella had haar wachtwoord voor MovieStarPlanet aan een vriendin gegeven en die "vriendin' had met háár naam vervelende berichten naar een andere vriendin gestuurd! Die laatste vond het vreemd dat Ella opeens zoveel spelfouten maakte en een rare toon aansloeg. Dat meisje waarschuwde haar ouders en ik kwam erachter wat er gebeurd was. Ik heb de moeder van de "wachtwoordmisbruiker' op de hoogte gesteld en samen zijn we met de meiden gaan praten.

Lees verder op www.love2bemama.com