HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Hardlopen in de hitte

Geplaatst op 20/06/2017 door eatrunlove


Gisteren was er in een groot deel van het land het hitteplan van kracht. Het hitteplan van Gezondheidsinstituut RIVM gaat van kracht als het vier dagen op rij warmer dan 27 graden is. Dit plan heeft met name betrekking op oudere mensen, zorgbehoevenden en mensen met overgewicht. Maar ook als je kerngezond bent, is het verstandig je dagprogramma wellicht wat aan te passen. Helemaal als je van plan bent te gaan sporten. Daarom deel ik graag een aantal tips met jullie voor als je gaat hardlopen in de hitte.

Gevolgen voor hardloopprestaties

Als je hardloopt produceer je altijd meer warmte dan je verbruikt. De lichaamstemperatuur gaat daardoor stijgen en je gaat zweten om de warmte af te voeren. Bij een lage temperatuur kan er veel warmte worden afgevoerd door koele lucht die langs je lichaam stroomt, daardoor hoef je minder te zweten. Bij een hoge temperatuur zweet je veel meer en is er kans op uitdroging. Bij een combinatie van hoge luchttemperatuur én hoge luchtvochtigheid kunnen we onze warmte niet meer kwijt en dreigt het gevaar van een zonnesteek. Verschijnselen van een zonnesteek zijn flauwvallen, extreme vermoeidheid en verminderd vermogen om te zweten.

De verhoging van de lichaamstemperatuur heeft als gevolg dat de bloedvaten in de huid verwijden waardoor er meer bloed naar de huid stroomt en er minder bloed beschikbaar is voor andere functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je (been)spieren. Je cardiovasculaire capaciteit wordt daardoor lager en dat merk je weer aan je hartslag. Bij een zelfde snelheid heb je een hogere hartslag, gevolg is vaak dus dat je wat langzamer gaat lopen in de hitte. Daarnaast zul je merken dat je uithoudingsvermogen wat slechter wordt en dat je meer glycogeen (koolhydraten in de spieren) gebruikt. (Bron: Harlopen met Power)

Lees verder op www.eatrunlove.nl