HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Zo doe je de schouderstand

Geplaatst op 24/06/2018 door BetterbyGoalie

Wat is de Schouderstand?

Dit is een basishouding; een omgekeerde rugligging. In jargon heet deze yogahouding “Salamba Sarvangasana”. Salamba betekent “met steun”. Sarva staat voor ”allen” en Anga betekent “ledemaat”. Om in Schouderasana te komen start je vanuit de Brug of Ploeg houding. Het uitgangspunt met iedere yogahouding is altijd doen wat goed voelt; respecteer het lichaam en de grenzen die het aangeeft. In de Schouderstand wordt met name de monnikskapspier (schouderspier) intensief gestrekt en sommige dieper gelegen spieren die gehecht zijn aan de schedelrand. De triceps ondersteunen het lichaam rechtop te blijven in deze houding. Als het strekken van de benen niet prettig voelt is een alternatief de benen minder rechtop te houden of de knieën licht gebogen. 

Wat is het effect van deze yogahouding?

Salamba Sarvangasana is een goede houding om de flexibiliteit in de schouderspieren te vergroten. Daarnaast heeft het ook een positief effect op de spieren in je nek en wat eventuele spanning die daar zit vermindert. De grootste uitdaging in deze houding is vrij kunnen ademen. Door de benen omhoog te brengen komt er meer druk op het middenrif en organen wat de bewegingsvrijheid om dieper te kunnen ademen afneemt. Het is een kwestie van aanvoelen hoe ver de benen omhoog kunnen worden gebracht om nog vrij te ademen. Het doel is niet de benen kaarsrecht omhoog krijgen. De focus ligt op de schouders en vrij ademen. Om de Schouderstand te kunnen doen is een goede warming-up nodig. Daarom zal je deze houding in een yogales halverwege of tegen het eind van de les tegen komen. Deze tips helpen om de Schouderstand met meer gemak te doen.

Lees verder op www.HaveANiceDay.nl