HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Tech

Onderzoek: Het gebruik van een voedingsapp kan bijdragen aan een verstoorde relatie met eten

Geplaatst op 10/06/2019 door fitnl


Het onderzoek

Aan het betreffende onderzoek deden 122 mannen mee, die geworven zijn via fitnessgerelateerde social media-websites. Van de geselecteerde mannen gebruikte ongeveer 56 procent MFP.

Opvallend was dat MFP-gebruikers significant hoger scoorden op eetbuien en dichotoom denken; je zorgen maken om je uiterlijk/gewicht, eten als goed/fout categoriseren.

Verder gaf maar liefst 40 procent van de MFP-gebruikers aan dat zij zelf ook dachten dat MFP een belangrijke bijdrage leverde aan het ontwikkelen van een verstoorde relatie met eten.

Dit resultaat ligt in lijn met eerder onderzoek waarin vrouwelijke studenten waren oververtegenwoordigd. Ook binnen deze studie vonden de onderzoekers een samenhang tussen het gebruik van een voedingsapp en een verstoorde relatie met eten [2].

De interessante vraag is nu op welke manier MFP kan bijdragen aan een verstoorde relatie met eten.

De verklaringen voor deze relatie zijn nog niet helder, maar een mogelijkheid is dat gebruikers van MyFitnessPall de app gaan zien als een manier om hun eigenwaarde aan te ontlenen, waarbij er te veel aandacht wordt geschonken aan het lichaamsgewicht en het uiterlijk [3].

Doorschieten ligt op de loer; voor je het weet ben je te druk bezig met compenseren voor extra ingenomen calorieën. Dat kan resulteren in ongezond eet- en beweeggedrag, of je gaat bijvoorbeeld sociale activiteiten zoals uit eten gaan mijden. En daar wordt je vaak niet gelukkiger van.

Lees verder op www.fit.nl