HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Elke dag krachttraining, kan dat?

Geplaatst op 30/06/2022 door fitnl

Elke dag naar de sportschool, kan dat? Een vraag die jij jezelf vast wel eens gesteld hebt. Hoe zorg je ervoor dat je elke dag kunt trainen zonder je lichaam te veel te belasten, en natuurlijk gainz te maken? Ik leg het je uit aan de hand van theorie én praktijkervaring.

De theorie: trainingsprikkel – herstel – adaptatie

Om de vraag of je elke dag kunt trainen goed te kunnen beantwoorden moet je eerst kijken naar de achterliggende theorie en wat er gebeurt in je lichaam als je traint.

Als een training effectief is, geeft deze een zogenaamde trainingsprikkel. Dit leidt ertoe dat een spier tijdelijk is verzwakt. Vervolgens volgt een herstelperiode waarbij de spier weer op zijn oude kracht komt. Als de prikkel én het herstel goed genoeg is, vindt een functionele adaptatie plaatst. Dit wil zeggen: de spier past zich aan. De spier wordt groter en sterker zodat deze in het vervolg een zwaardere belasting aankan.

Dit geldt trouwens niet alleen voor spieren! Ook onze energiesystemen, gewrichten, botten en zelfs onze hersengebieden kunnen zich door de juiste training aanpassen.

Lees verder op www.fit.nl