HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Trainen met losse gewichten versus machines: wat werkt beter?

Geplaatst op 29/06/2022 door fitnl

Wat werkt beter voor de opbouw voor spiermassa en spierkracht? Een trainingssessie op machines of met losse gewichten? Hieronder vind je drie pro’s van trainen met vrije gewichten, en vier voordelen van trainen met machines. 

Wat is het verschil in beweging?

Onder ‘trainen met vrije gewichten’ valt eigenlijk elke trainingsvorm waarbij de beweging niet gefixeerd is. Denk hierbij aan oefeningen met barbells en dumbbells en lichaamsgewicht. Onder ‘trainen met machines’ valt elke vorm van krachttraining waarbij de beweging wél gefixeerd is, zoals bij de leg press, pec decks en dergelijke machines.

Zowel machines als vrije gewichten zijn effectief voor krachtopbouw [1][2][3]. Trainen met machines leidt tot betere resultaten op machines, trainen met vrije gewichten leidt tot betere resultaten op vrije gewichten [1]. Dit is natuurlijk logisch, het komt namelijk neer op de specificiteit van je training. Hetgeen wat je vaker doet, word je beter in. Meer hierover lees je in dit artikel over de trainingswetten.

De 3 grote voordelen van trainen met vrije gewichten

Het trainen met losse gewichten zoals dumbbells en barbells heeft meerdere aangetoonde voordelen.

Lees verder op www.fit.nl