HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Helpt krachttraining om af te vallen?

Geplaatst op 30/06/2023 door fitnl

Op zoek naar de beste methode om je vetpercentage te verlagen? Wat werkt beter: cardio, krachttraining of een caloriearm dieet?

In hoeverre helpt krachttraining?

Zoals je kunt zien in de onderstaande fictieve afbeelding koppelt de sportwereld nog altijd de sportschool aan gewichtsverlies. “Makkelijk afvallen met fitness”. Fijne marketing, maar zo makkelijk gaat dat niet. Hoe zit dit? Hoe effectief is krachttraining?

Helaas bestaan er geen schema’s of aparte trainingsmethoden om razendsnel kilo’s af te vallen. Sport is niet de magische oplossing om af te vallen. Krachttraining heeft een beperkte invloed. Hieronder lees je in welke mate.

Makkelijk behoud van spiermassa

Het voordeel van krachttraining is dat je je spiermassa beschermt tijdens een periode van een negatieve energiebalans [1][2]. Als je dit combineert met een eiwitrijk dieet zie je dat deelnemers in verschillende onderzoeken meer spiermassa behouden dan diegenen die alleen een dieet volgen [3][4]. Wil je afvallen? Doe minimaal twee keer per week aan krachttraining en eet 1,2-2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Je verbrandt een klein beetje extra calorieën

Een ander voordeel van krachttraining is dat je calorieën verbrandt met beweging. Echter, zijn de calorieën die je verbrandt meestal minder bij krachttraining (~200-700 kcal per training) in vergelijking met een cardiotraining (~500-2000 kcal per training). Onderzoek geeft aan dat het te verwachten gewichtsverlies minimaal is door krachttraining en er onvoldoende bewijs is dat krachttraining heel effectief is bij het voorkomen van een terugval [1].

Lees verder op www.fit.nl