HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Bloemkool Beyrouth

Geplaatst op 30/06/2024 door KokenmetKarin

Tot mijn verdriet is het er nog nooit van gekomen om naar Beiroet af te reizen, maar bij mij om de hoek, in de Amsterdamse Kinkerstraat, heb ik gelukkig wel restaurant Beyrouth. Vriend en vijand is het erover eens: de Libanese keuken is de meest verfijnde van het hele Midden-Oosten, zowel wat betreft bereiding, presentatie als smaak.

Die verfijning zie je er aan dit Amsterdams-Libanese eetlokaal niet direct af. Van buiten ogen de twee geschakelde pandjes allesbehalve hip, binnen is het één en al rustieke schrootjeswanden en fresco’s van Libanese vergezichten en volksdansen. Maar de hongerige eter wacht een gelukzalige parade van peterselie, koriander, citroen, knoflook, kikkererwten en tahin. Jarenlang werd het restaurant gerund door een echtpaar, intussen hebben hun twee zoons de boel overgenomen.

En hoewel het dus bij mij om de hoek zit, was ik er aanvankelijk straal voorbijgelopen, tot ik van mijn Volkskrant-collega Onno Kleyn hoorde dat dit in ons land dé Libanees der Libanezen is. Sindsdien gaan we er regelmatig eten. De menukaart komt nooit aan bod, we bestellen er simpelweg altijd hetzelfde: de grote meza. Een 12-delige serie schaaltjes vol verrukkelijkheid, met groente in de hoofdrol. In rap tempo wordt de tafel volgezet met alle bekende klassiekers, van hummus, labneh en lekker rokerige baba ganoush tot falafel, kibbeh en tabouleh. 

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl