HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Onderzoek: makkelijker afvallen door langzaam te eten?

Geplaatst op 27/06/2024 door fitnl

De vele afslankpogingen van cliënten en de stijgende cijfers van overgewicht en obesitas zijn als leefstijlcoach frustrerend om te zien. Helaas is er geen wondermiddel tegen ons toenemende gewicht, maar soms is er wel goed nieuws over dit onderwerp.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat langzaam eten goed kan helpen om sneller vol te zitten én minder te eten.

Het belang van rustig eten

Een grote risicofactor op overeten is een te hoog eettempo. Dit komt doordat het verzadigingseffect pas na ongeveer een 20-30 min optreedt [1]. Zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding heeft het lichaam tijd nodig om te registreren wat je eet en drinkt.

Eet je sneller? Dan kan dit ervoor zorgen dat je te veel calorieën binnenkrijgt, wat weer het risico vergroot op overgewicht [2][3].

Of iemand langzaam of op een normaal tempo eet kan zelfs voor een verschil van 25 procent van de energie-inname bij een maaltijd zorgen [1]. Per maaltijd kan dit oplopen tot zo’n 100-140 kilocalorieën [1][4].

Lees verder op www.fit.nl