HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Slaperig na het eten: hoe voorkom je die after lunch of dinner dip?

Geplaatst op 27/06/2024 door fitnl

Heb jij soms ook dat je rond het middaguur ontzettend kunt in kakken na het eten van je lunch? Of snel last van een after dinner dip na je avondeten en val je in slaap op de bank? Waar komt dit eigenlijk door? En kun je ook iets doen tegen die after lunch of after dinner dip?  

Veel verklaringen voor de after lunch/after dinner dip zijn een broodje-aap-verhaal

Er zijn veel theorieën over de oorzaak van de after lunch of after dinner dip. Zo zou het komen door een snelle stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. Een andere theorie stelt dat er meer bloed naar je maag gaat en daardoor je hersenen minder bloedtoevoer krijgen. Met als gevolg dat inkakgevoel. Maar wat is hiervan waar?

Hoogleraar Sander Kersten legt in het volgende artikel op nu.nl uit dat bovenstaande theorieën onjuist zijn. Het brein heeft namelijk geen last van een tekort aan bloed en voordat je bloedsuiker daalt gaat er wel een paar uur overheen.

Hoe zit de vork dan wel in de steel?

Een verklaring die veel meer hout snijdt, ligt in lijn met onze biologische klok. Net zoals onze lichaamstemperatuur en bloeddruk niet constant zijn gedurende de dag geldt dit ook voor onze alertheid.

Lees verder op www.fit.nl