HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Recepten

Stamppot raapsteeltjes

Geplaatst op 24/06/2024 door KokenmetKarin

Denk je aan lente, dan denk je aan raapsteeltjes. En aan rabarber natuurlijk. Samen is het dubbel feest, zoals in dit stamppotje. Nee, geen winterse versie, maar juist een licht en lente-achtig bordje met jong voorjaarsgroen, extra lekker met een mootje gebakken zalm.

Joechei het is lente, maar nu echt. Nog even, en het is alweer mei. U weet wel, die van ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’, de allerberoemdste dichtregel uit de vaderlandse literatuur. De overige 4380 regels van de Mei van Gorter kent bijna niemand, nee ik ook niet. Al heb ik het wel altijd gek gevonden dat het gedicht staat voor de lente, terwijl mei toch eerder richting zomer gaat. Bij het prille voorjaar denk ik aan nú.

Trouwens, als we toch dichterlijk bezig zijn, even intrigerend vind ik ‘Jonge Sla’ van Kopland (‘Alles kan ik verdragen / … / Maar jonge sla in september / net geplant, slap nog / in vochtige bedjes, nee.’). Hoe kom je nou aan jonge sla in september? Die plantjes poot je toch in het voorjaar? Bij mij waren ze in september juist uitgegroeid tot reuzenhoge gedrochten, niks aandoenlijks meer aan.

Nee, dan raapsteeltjes, dát is pas voorjaarsgroente. Ach gossie, die snoezige bosjes teergroen spul, bijeengehouden door een halfbakken elastiekje. En toch is de smaak opmerkelijk fris-pittig. Voor mij begint de lente pas echt met raapsteeltjes.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl