HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Sport

Welke sport werkt het beste tegen een depressie?

Geplaatst op 29/06/2024 door fitnl

Vaak hoor je dat hardlopen of meer bewegen helpt tegen een depressie of sombere gevoelens. Maar is dit ook echt zo? Welk type sport werkt het beste? Nieuw onderzoek geeft meer duidelijkheid over de verbanden.

Meer beweging = minder depressie

Meerdere onderzoeken hebben inderdaad laten zien dat fysieke activiteit is gerelateerd aan een vermindering of preventie van depressieve klachten [1][2][3][4][5]. Zo blijkt uit enkele studies met meerdere meetmomenten dat mensen die veel bewegen op latere leeftijd minder kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Nu geeft deze onderzoeken nog niet direct aan dat beweging ervoor zorgt dat psychische klachten afnemen; het is namelijk ook zo dat depressieve mensen geneigd zijn om minder te bewegen.

Oftewel: het bekende Kip-en-eiprobleem. Tot voor kort is dan ook nog niet helder wat nu precies oorzaak en gevolg is in de relatie tussen stemming en activiteit.

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd in 2018 en 2023, geeft meer duidelijkheid [6][7].

De resultaten van het onderzoek

Een grote meerwaarde van een van deze overzichtsstudie schuilt in het feit dat er gebruik is gemaakt van meerdere meetmomenten [6]. Op die manier kun je de richting van een verband aantonen.

Lees verder op www.fit.nl