HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Tech

Foam roller: waardeloos of wondertool?

Geplaatst op 23/07/2019 door fitnl


Wat is een foam roller?

Foam rolling is een relatief nieuwe massagetechniek en is een vorm van self-myofascial release. Eigenlijk is self-myofascial release een fancy term voor het masseren van je eigen lichaam.

Meestal gebeurt dit met een foam roller of massagebal. Een foam roller wordt gemaakt van hard foam en heeft vaak de vorm van een cilinder. Er zijn ook zachtere foam rollers te koop, maar deze lijken minder effectief te zijn [40].

Hoe gebruik je de foam roller?

  1. Een foam roller gebruik je door deze op de grond te leggen en er langzaam met een spiergroep overheen te rollen.
  2. Voer de druk rustig op en leun niet gelijk met je volle gewicht op een spier.
  3. Zoek het gebied op dat stijf is en probeer het met de foam roller te raken, zodat de spier en het weefsel onder druk komt te staan.
  4. Houd dit ongeveer 10-30 seconden vast (of korter als de spier eerder ontspant).
  5. Probeer je spier ondanks de pijn en discomfort te ontspannen. Dit is vrij lastig, maar wel belangrijk.
  6. Als het foam rollen van de spier te veel pijn doet, kun je of een zachte(re) foam roller gebruiken of minder lichaamsgewicht gebruiken, zodat de druk minder wordt. Een andere optie is om de omgeving rond de pijnlijke plek te behandelen in plaats van direct op de pijnlijke plek te rollen.

Lees verder op www.fit.nl