HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Nieuw onderzoek: ga je eerder dood door het eten van zwaar bewerkt voedsel?

Geplaatst op 29/07/2019 door fitnl


Onderzoeksopzet

Bij dit onderzoek hebben onderzoekers van de universiteit van Navarra verschillende gegevens over de eetgewoontes verzameld van 19.899 respondenten uit Spanje [1]. Het onderzoek liep over een periode 5 jaar. Elke 2 jaar werden er via vragenlijsten gegevens verzameld.

De resultaten: ga je sneller dood?

Uit de resultaten van dit onderzoek komt naar voren dat een inname van 4 of meer eenheden aan zwaar bewerkt voedsel per dag samenhangt met een 62% grotere kans op vroegtijdig overlijden.

Daarnaast blijkt dat voor elke eenheid aan zwaar bewerkte voeding per dag de kans op overlijden met 18% toenam. Verder komt naar voren dat de inname van zwaar bewerkte voeding ook de kans op vroegtijdig overlijden vergroot als je een gezond gewicht hebt en/of niet rookt.

De resultaten uit dit onderzoek liggen in lijn met onderzoek uit Frankrijk, waar ook een verhoogde kans op overlijden werd waargenomen bij een hogere consumptie van zwaar bewerkte voeding [2].

Lees verder op www.fit.nl