HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Voedingsadvies bij ploegendiensten

Geplaatst op 02/07/2024 door fitnl

Onregelmatige werktijden zorgen vaak voor een onregelmatig eetpatroon. Dit kan leiden tot een verminderde concentratie, vermoeidheid en gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk om gezond te blijven eten. Maar hoe pak je dit het beste aan?

Hoe vaak komt dit voor? In Nederland werken naar schatting zo’n 4,5 miljoen Nederlanders vaak of soms in de avonduren. Daarnaast werken zo’n 1,3 miljoen Nederlanders regelmatig in de nacht. Denk aan mensen die werken in de gezondheidszorg, industrie, hulpverlening of horeca [1].

Tips voor voeding bij ploegendiensten

Gezond eten met onregelmatige werktijden kan een grote uitdaging zijn. Maar het is zeker niet onmogelijk. Door op een aantal punten te letten kun je het een stuk gemakkelijker maken om gezonder te eten. En dit heeft niet alleen invloed op je gezondheid. Je zult je waarschijnlijk gedurende de dag een stuk energieker en beter voelen.

1. Houd ritme en regelmaat in je voeding

Eet ten minste drie voedzame hoofdmaaltijden. Begin je ’s avonds pas met werken? Neem je eerste maaltijd kort na het ontwaken. Neem tijdens het eten echt een pauze en ga er rustig voor zitten. Heb je er een nachtdienst opzitten? Eet voor het slapen gaan dan nog een klein ontbijt, dit verkleint de kans op te vroeg wakker worden. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden voor de verdeling over de dag bij verschillende ploegendiensten.

Vind je dit lastig? Houd je voeding bij in de FIT PRO-app. Hierdoor krijg je meer inzicht in je ritme en wat gezond is.

Lees verder op www.fit.nl