HealthyApp is dé gratis health app voor vrouwen in Nederland, waar je iedere dag de beste nieuwe online health content in Nederland overzichtelijk te zien krijgt.

Download HealthyApp nu gratis voor iPhone
Voeding

Tapioca vs. Arrowroot: wat is het precies?

Geplaatst op 30/08/2016 door eetpaleo

De laatste tijd krijg ik ontzettend veel vragen over arrowroot en tapioca: of je ze kunt vervangen, wat het precies is, hoe je het gebruikt, enzovoorts. Je kunt ze inderdaad uitwisselen in een recept, maar niet altijd. Hoe zit het nu precies?

Hoewel ze qua gebruik erg op elkaar lijken, zijn arrowroot en tapioca wel degelijk gemaakt van andere planten uit verschillende klimaten. Ook in gerechten geven ze een iets ander resultaat; niet alleen qua structuur maar ook qua smaak.

TAPIOCA

Tapiocameel is afkomstig van de cassave of maniok. Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is zeer goed bestand tegen droogte. Na de ontdekking van Amerika werd de plant ook in Afrika geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt deze knol veelvuldig gegeten in Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De knol is erg rijk aan zetmeel maar bevat ook blauwzuur; een voor de mens giftige stof. Daarom moet de cassave langdurig worden gekookt voordat deze veilig eetbaar is voor de mens.

Tapioca in de keuken
Tapioca is in Nederland verkrijgbaar als knol, als meel en als ‘gari’. Gari zijn gerfermenteerde cassavekorrels; ze smaken dan ook een beetje zuur en zijn niet echt geschikt om in Paleo baksels te verwerken. (dat heb ik al geprobeerd, en was zeer zeker niet lekker..)
Cassavemeel of tapiocameel wordt het meest in recepten gebruikt; het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen. Bovendien geeft het een heerlijk luchtige structuur wanneer je het in bijvoorbeeld Paleo broodjes verwerkt. Tapioca is over het algemeen iets hartiger van smaak, het ruikt ook een beetje muf. Zelf gebruik ik het daarom het liefste in hartige gerechten.

Glutenallergie / Coeliakie
Voor degenen met een glutenallergie of coeliakie is tapioca meestal niet geschikt. Tapioca kan daarbij namelijk tot een kruisreactie leiden. Qua samenstelling lijkt tapioca voor het lichaam veel op gluten: daardoor kan het zijn dat het lichaam tapioca ‘herkent’ als zijnde gluten en er net zo op reageert. Dat kan veel vervelende klachten tot gevolg hebben.

ARROWROOT

Lees verder op EetPaleo.nl!